Tilbage efter ferien. Sådan får du en blød landing.

Tilbage efter ferien. Sådan får du en blød landing.

Tilbage på job efter ferien! Gensynet med hverdagen kan følges overvældende. To dage efter du er tilbage på arbejdspladsen, er energien fra ferien pludselig væk, og du kigger allerede længselsfuldt i kalenderen efter den næste ferie. Din tilbagevending fra ferie behøver dog ikke at være helt så hård, og med disse gode råd om en blød landing kan du fastholde energioverskuddet fra ferien og undgå stress.

Speed langsomt op

Hvis du starter for hårdt, kan du få ”skader” – på samme måde som et professionelt fodboldhold, der efter lang pause under conorakrisen, går i gang med at træne intensivt uden at varme op. Vi ved, at en hård start resulterer i skader. Vi har hele ferien været vant til at vågne til fuglefløjt, stå op når vi har lyst og gøre det, vi har lyst til. Nu ringer vækkeuret skræmmende tidligt, og dagen foran os er pludselig fyldt med planlægning, beslutninger og kompleksitet. Hjernen og kroppen har brug for tid at omstille sig; ”at lande” og langsomt komme op i gear. Derfor anbefaler vi en rolig opstartsfase.

Det kan du gøre ved:

  • Få skabt et overblik over arbejdsopgaverne.
  • Prioriter evt. efter grøn, gul og rød princip.
  • Tag de nemmeste opgaver først – Det skaber en god fornemmelse at se, at der hurtigt reduceres i ”bunken”.
  • Undgå møder og aftaler de første dage, både arbejdsmæssigt som privat.
  • Nyd resterne af ”feriestemningen” i kroppen for den sikrer, at du ikke pludselig gearer uhensigtsmæssigt op.
  • Vid at i alle i familien er udfordret af den pludselige overgang til hverdagens daglige rutiner. Vis omsorg for hinanden.

Afstem forventninger og ambitioner – Vær realistisk

Se i øjnene at du er ”bagud,” når du lander på jobbet. Der ligger sikkert bunker af e-mails i din indbakke, telefonsamtaler, der skal tages, og møder, der allerede er fastlagt. Mange får lyst til at arbejde over de første par uger for at indhente bunken af arbejdsopgaver. Men vær realistisk og giv dig selv den tid, det tager at vende tilbage til jobbet. Forlang mindre af dig selv og sæt barren lavere, end du plejer. Vedbliv med at spørge dig selv, om det er din egen forventning til dig selv, eller om det faktisk er et reelt ydre arbejdskrav, der stilles til dig. Det er som regel førstnævnte J

Sæt små omsorgsfulde mål

Det kan være udfordrende de første uger at genfinde motivationen og gejsten. Sæt derfor nogle små mål til dig selv, som udelukkende giver dig energi. Eksempler:

  • Jeg holder daglige pauser (sluk mobilen, forlad kontorstolen, gå en lille tur inde/ude, snak med en kollega om ferien, hent frisk vand, spis frokost og undgå arbejdsmæssige samtaler m.fl.)
  • Jeg stopper med at arbejde kl. 16
  • Jeg siger nej tak til ekstra arbejdsopgaver
  • Jeg får daglig frisk luft og energi efter arbejdsdagen (ved at: Gå en tur alene, være sammen med familien, ordne blomsterkasse, motionere osv.)

Kryds dagligt målene af på din liste, det giver en lille personlig succesfornemmelse. Sæt en sol i stedet for et kryds som symbol på feriefornemmelsen og det, der nærer dig.

Team op med en Buddy.

Det kan være effektivt at finde en god ven/veninde/partner at lave en aftale med. Så hjælper I hinanden med at fastholde den gode ”Slow restart” intention efter ferien. Mange laver FB-grupper eller SMS gruppe-tråde. Det kan også være hyggeligt at ringe sammen med din Buddy et par gange om ugen for at forsikre hinanden om, at i efterlever ”den gode start” efter ferien.

Kig dig selv i spejlet

Ikke for at se om dit afslappede smil fra ferie stadig hænger ved, men måske fordi det er tid til at kigge sig selv dybt i øjnene og foretage nye valg og rutiner der virker befordrende på din trivsel, dit helbred – og din arbejdsglæde 😉

Jeg håber, at du i år kommer tilbage på job efter ferien på en god måde.

Føler du dig stresset i hverdagen? Har du mistet glæden og overblikket? Det kan hjælpe at tale med en professionel, der kan giver dig nye perspektiver og værktøjer.

Kontakt psykoterapeut Jeanette Sander. Jeanette Sander tilbyder stresscoaching, Walk & Talk og individuel terapi.