Relationer

Relationer

Har du relationer, der er gode for dig?

Relationer kan være både svære, overfladiske, stressende, livgivende og autentiske. Har du tænkt over hvilke relationer du har? Og spurgt dig selv, hvad de egentlig betyder for dig?

At være forbundet til andre mennesker er ligeså basalt som føde og drikke. Vi kan ikke leve uden. Vi formes heller ikke som individer uden at spejle os i fællesskabet. I psykologens Abraham Maslows velkendte behovspyramide hører relationer da også til blandt de tre fundamentale behov for os mennesker.

Vi fødes i forbundethed. Vi lider i adskilthed. Vi udvikles i gensidighed

Anne-Lise Løvlie Schibbye, norsk psykolog

Vi har med andre ord brug for relationer, men det er ikke det samme som at sige, at det altid er lige nemt at indgå i relationer – eller at alle relationer er gode for os.

Når relationer ikke fungerer

Kender du det, at en ven, veninde eller kollega, på en eller anden måde er lidt svær at være sammen med? At du altid havner i en situation, hvor du skal forklare dig. Og at du inderst inde ikke føler dig forstået, men i stedet oplever at du selv er den forstående.

Oplever du, at din stemmeføring ændrer sig, når I er sammen? Føler du ikke, at I er i kontakt på en afslappet måde?

Er du gentagne gange nødt til rent verbalt at sætte en grænse i en relation? Eller er der situationer, hvor du frygter, hvordan modparten vil reagere på noget, du siger eller gør?

Og hånden på hjertet, har du relationer, hvor du stort set altid snakker dårligt om personen og rent faktisk ikke respekterer vedkommende?

Man kunne kalde ovenstående for signalflag. Et signal til dig om, at du, gang på gang overskrider dine grænser, er på ”overarbejde” og bliver uklar for dig selv og den anden. Hvis du fortsætter med at være i relationen, risikerer du at opleve følelser som: Skyld, skam, mindreværd, udmattelse og ja, stress. Den slags relationer er hverken gode for dig eller den anden part.

Sådan får du bedre relationer

Vejen til gode relationer starter med, at du først og fremmest selv bliver klar over gamle vaner, din adfærd, overlevelsesstrategier og udfordrende følelser i samværet med den anden part.

Grundlæggende handler det ikke om at dømme ”den anden” men at blive bevidst om, hvordan du bedst passer på dig selv og skaber et livgivende og meningsfuldt forhold for både dig og ”den anden”.

Stil dig selv tre spørgsmål om dine relationer:

  1. Hvilke relationer giver dig energi og glæde – og hvorfor?
  2. Hvilke relationer dræner dig eller gør dig ked af det – og hvorfor?
  3. Hvordan er du og din rolle i disse relationer?

Vil du gerne have hjælp?

Er der relationer i dit liv, som er vigtige for dig, privat som arbejdsmæssigt – som ikke fungerer? Det kan være din partner, ekspartner, børn, søster, ven, din leder eller kollega. Og er du nysgerrig og har lyst til at bliv klar i din kommunikation og stå stærkt og nærværende i dine relationer, så kontakt mig for en samtale.

Hos mig kan du få støtte og hjælp til at afdække dine mønstre og gennem den vej kommer til at stå stærkere. Det er vigtigt, at du bliver klar på dine grænser, hvad du ønsker af relationen og hvad du selv kan og vil byde ind med.

Jeg vil glæde mig til at møde dig.

Har du brug for at tale med en professionel om dit liv og dit forhold til andre mennesker? Samtaler med en terapeut kan hjælpe dig til at forstå dig selv og andre bedre og dermed bane vejen for mere glæde og overskud.

Kontakt psykoterapeut Jeanette Sander. Jeanette Sander tilbyder fx stresscoaching, individuel terapi eller familierådgivning og parterapi.