Kunsten at lave ingenting

Terapeut Jeanette Sander

Kunsten at lave ingenting

Er du god til at lave ingenting? Eller næsten ingenting?  Med ingenting mener jeg at være væk fra computeren, mobilen, fjernsynet, pligterne og alt det sociale.  Det er faktisk langt sværere, end det lyder. For nogen er det sågar nærmest umuligt at give sig selv disse små åndehuller af ro.

Jeg kender det selv, og jeg hører det dagligt fra mine klienter. Der er altid noget, vi skal. Selv ferierne kommer til at handle om præstationer og gøremål.

  • Vi skal have ryddet kælderen i ferien
  • Vi skal se en masse i ferien
  • Vi skal virkelig have noget ud af ferien
  • Vi skal besøge familie i ferien
  • Vi skal på højskole i ferien
  • Vi skal træne rigtig meget i ferie

Måske kan du nikke genkendende til ovenstående. Og lad mig lige skynde mig at understrege, at der INTET er galt med nogle af de nævnte planer. Mange af de ting kan skabe glæde og tilfredshed, alligevel sniger der sig et lille “men” ind hos mig. Du fornemmer det nok. Sagen er nemlig den, at jeg håber, at du også får husket at øremærke noget tid til at få ro og lave så lidt som muligt. Med så lidt som muligt, mener jeg at læse en god bog, gå en tur, sove, dvaske rundt, kigge på skyerne i din hængekøje, lægge et puslespil, bade, drikke kaffe og læse avisen (i papirform) eller noget andet, der får dig ud af den digitale ramme og ned i tempo. Har du børn, vil de sandsynligvis også have gavn af en digital pause, og hvis I gør det sammen, så kan I hjælpe hinanden.

Detox dig selv lidt for alle de ting, du burde gøre og alle de indtryk, vi hele tiden bombarderes med.

Sluk mobilen, luk computeren

Mange af de mennesker, jeg møder på min vej, giver udtryk for, at de gerne vil være mindre på computeren, tv’et og mobilen. De har udviklet nogle dårlige vaner, som fastholder dem og konstant aktiverer deres tanker. Jeg elsker også at se en god serie eller scrolle på min mobil, men det er ikke ægte afslapning. Din hjerne suger indtryk ind og kæmper for at bearbejde dem.

Ferien kan være en oplagt mulighed for at detoxe lidt digitalt. Nu ved jeg godt, at mange måske vil tænke: “Det kan jeg ikke. Tænk, hvis nogen ringer til mig om noget vigtigt.” Den er jeg med på, men nøjes så med at gå på mobilen to minutter hver dag på et fastlagt tidspunkt og læg så mobilen i en skuffe.

Og prøv så lige at observere din hjerne begynde at lokke dig til at tage mobilen eller computeren frem igen. Hjernen vil gerne have sit “fix”. Du må hellere lige tjekke dit eller det kan ikke skade at se dat. Det er ren Gollum og ringen. Hold fast, det bliver bedre efter 24 timer.

Uanset hvordan du vælger at holde ferie, så håber jeg, du får lidt ro og tid til fordybelse, og at du ikke får pakket hverdagstressen med i kufferten sammen med badetøjet.

God sommer!

Jeanette Sander tilbyder fx stresscoaching, individuel terapi eller familierådgivning og parterapi.