
Sådan får du en jul uden stress.
Glade jul, dejlige jul. Vi kalder julen for hjerternes fest, men er det virkelig sandheden for alle? Statistikkerne viser, at 42% bare vil have julen overstået, og at 37% føler sig mere stressede i december end på noget andet tidspunkt resten af året. For de ensomme er julen særlig svær, og op mod 350.000 danskere har ingen at holde jul med. Desuden ulmer konflikterne under julehyggen i mange familier, selvom vi sjældent siger det højt ved frokostbordet i kantinen.
Julen er årets største højtid – på godt og ondt. December rummer uden tvivl en masse hyggelige traditioner, men der hænger samtidig et enormt forventningspres over julen. Der skal sørges for hygge, god mad, flotte gaver – og samtidig skal vi også lige huske at gøre noget godt for dem, der ikke har lige så meget som os selv. Julekalenderen med opfindsomme små gaver må vi heller ikke glemme, og der skal naturligvis også bages, laves juledekorationer og hjemmelavet julepynt.
Nu tror du måske, at jeg har noget mod julen, men det er slet ikke tilfældet. Jeg elsker jul, men jeg ser også en række problematikker relateret til julen, der gør, at mange kan føle sig utilstrækkelige, stressede og ligefrem ulykkelige på grund af de mange forventninger. Det behøver heldigvis ikke at være sådan, men det kræver, at du tager stilling til julen på en ny måde. I denne artikel finder du mine bud på, hvordan du kan ”løse” julen, så den bliver lige så hyggelig, som du drømmer om.
Familiemønstrene har ændret sig
En af de udfordringer, jeg hyppigst møder, i forhold til julen er, at familiemønstre har ændret sig, og at det skaber udfordringer for den traditionelle jul. Hvis man er skilt, kan julen fx være meget problematisk, for hvis man savner at være sammen med sine børn, kan juledagene være tunge at komme igennem. Hvis man ikke kan holde en fælles jul med eks’en, så er mit råd til dig, at du ikke går i sort men prøver at holde fokus på at skabe en hyggelig jul til trods. Nu du ikke har børnene hos dig, er en af mulighederne jo at lave noget helt anderledes som at tage i sommerhus eller at holde en festlig venne-jul. Hold fokus på det, som trods alt er hyggeligt ved julen.
Opbrud og konflikter i familien bliver også meget synlige i julen, fordi årstiden ligger op til hyggelige timer i ”familiens skød”, men hvad nu, hvis man har fravalgt noget familie, eller det bare ikke er hyggeligt på grund af alkohol, konflikter eller andet? Mit råd er at vælge fra og så skabe sig nogle nye hyggelige juletraditioner. Hvis du skulle starte helt forfra, hvordan ville en hyggelig jul se ud? Og det er vigtigt her for mig at understrege, at en hyggelig jul ikke er det samme som den perfekte jul.
Folk forandrer sig ikke til jul
En stensikker problematik i forhold til julen er, at vi ikke vælger vores familie. Måske er der familiemedlemmer, som altid er nogle negative brokkehoveder. Det vil de også være juleaften, for desværre er det sådan, at folk ikke forandrer sig, bare fordi det er jul. Hvis Onkel Ernst drikker for meget til daglig, så gør han det også til jul. Hvis din mor og far altid skændes over maden, så gør de det også til jul. Du har ikke kontrol over dem og deres adfærd, men du har kontrol over din tilgang til dem. Du kan derfor vælge at indstille dig på, at de kommer til at opføre sig præcis, som de altid gør, og i stedet holde fokus på det, som trods alt fungerer. Måske er Onkel Ernst faktisk ret hyggelig, inden han bliver for fuld? Måske er dine forældre rare at være sammen ind i mellem skænderierne? Hvis du alligevel ikke kan udholde tanken, så må du prioritere benhårdt og vælge fra, og i stedet skabe din egen nye jul, for forestillingen om at det nok skal blive godt til jul, kommer desværre ikke til at holde. Folk forandrer sig ikke mirakuløst, bare fordi det er jul.
Hvad nu med maden?
De senere år oplever jeg, at julemaden er blevet et potentielt minefelt. I ”gamle dage” handlede det om and eller flæskesteg – men kompleksiteten er steget enormt. Skal det være fritgående, økologisk, hjemmelavet eller helt uden kød? Skal det være både og? Mit råd er at være rummelig og kompromissøgende og først og fremmest at få talt det igennem INDEN julen, så vi ikke har opskriften på et drama på selve juleaften. Hvis folk har særlige ønsker, kan de eventuelt selv medbringe retten – eller bidrage økonomisk hvis fx den fritgående and er meget dyrere end den traditionelle. Tal om det i god tone og hold fokus på, hvad der er vigtigst for dig: maden eller selskabet?
Hvad er din drømmejul?
Jeg kender en familie, der hvert år valfarter til Jylland for at besøge familie. De gør det, fordi de elsker deres familie og venner, og der er store forventninger til, at de altid kommer ”hjem” til jul. Problemet er bare, at denne familie inderst inde synes, at det er totalt presset og stresset med den lange køretur og de mange julearrangementer. I virkeligheden har de allermest lyst til at blive hjemme og holde en lille, stille jul, men de gør det ikke, fordi de ikke vil skuffe nogen. Den familie er helt sikkert at finde blandt dem, der bare skal have julen overstået. Med dette eksempel sætter jeg fokus på noget helt afgørende i forhold til at have en hyggelig jul, nemlig om du tør vælge til og fra – om du tør prioritere? Jeg ved, at det slet ikke er nemt, for netop julen er så traditionsrig, og der er så mange forventninger. Jeg ved dog, at mit råd til den ovenstående familie ville være at starte med kun at tage ”hjem” til Jylland hvert andet år – og så vælge noget fra det år, hvor man tog hjem, så presset blev mindre. På den måde kunne julen faktisk ende med at blive hyggelig igen.
Skal alting være perfekt?
Den sidste, men meget vigtige, brik for at kunne holde en hyggelig jul er dig og dine forventninger. Vi er nemlig ofte selv med til at spænde ben for hyggen. Stil dig selv spørgsmålet, hvordan du egentlig helst vil holde jul, hvis der var frit valg? Hvordan vil du gerne have, at julen føles, ikke nødvendigvis ser ud? Hvis du bruger den følelse som kompas, bliver det nemmere at holde fokus på det vigtige og prioritere derefter. Skal du fx tage med til alle julearrangementer? Skal du lave al julemaden fra bunden? Behøver du handle ind samtidig med alle andre? Eller kunne du gøre det på en anden måde.
Husk på, at julehyggen starter med dig – og at den bedste jul ikke nødvendigvis er den ”perfekte” jul.
Har du brug for at tale om dine bekymringer for din teenager?
Samtaler om livet med en teenager, så du støtter og forstår, uden at omklamre og forplumre.
Kontakt psykoterapeut Jeanette Sander. Jeanette Sander tilbyder bl.a. familieterapi, Walk & Talk og individuel terapi.