Imposter syndrom

”Hvis folk opdagede, hvor middelmådig og uopfindsom jeg i virkeligheden er…”

OM IMPOSTER-SYNDROMET:

På papiret klarer du dig godt, men inderst inde er du bange for, at dine kollegaer, din chef eller dine venner finder du af, hvor lidt du i virkeligheden har styr på. Følelsen beskrives typisk med det engelske udtryk ”imposter syndrome,” og er en følelse af ikke helt at fortjene den rolle eller de resultater, man har opnået. Sagt lige ud, føler man sig som lidt af en fusker, deraf navnet imposter, der på engelsk betyder bedrager eller svindler.

Det såkaldte imposter syndrome blev første gang beskrevet af psykologer i 1978 og undersøgelser viser, at mellem 9% og 82% lider af følelsen, alt efter hvem man spørger. Nogen oplever det en gang i mellem, andre har en konstant frygt for, at andre finder ud af, hvor uduelige de i virkeligheden er.

I min klinik møder jeg ofte mennesker, der kæmper med følelsen af, at de ikke helt er gode nok – og at deres resultater og deres succes langt hen ad vejen skyldes andre faktorer, end dem selv. Disse mennesker er både i min og andres optik kompetente, intelligente og succesrige mennesker, og det er derfor paradoksalt, at de kæmper med disse følelser af utilstrækkelighed.

Imposter-syndromet kan ramme hvem som helst fra skoleelever til topchefer, men der er en tendens til at perfektionistiske, ambitiøse mennesker rammes hyppigere.

Det billede kan jeg også genkende fra min klinik.

Lider du af imposter-syndromet?

Nogle af de typiske handlings- og tankemønstre forbundet med imposter-syndromet er følgende:

  • Hvad laver jeg her? Jeg er ikke lige så god som de andre
  • Jeg er en bedrager, og det finder de andre snart ud af
  • Du arbejder benhårdt, så ingen opdager din inkompetence
  • Du stiller ekstremt høje krav til dig selv
  • Du kompenserer nonstop for dine selvopfattede fejl og mangler
  • Du føler dig skyldig over at snyde folk
  • Du er altid på vagt, bange for at andre gennemskuer dig

Måske kan du genkende nogle af handlingerne og følelserne ovenfor? Det er følelser og tanker, der slider og kan medføre stress og depression.

Hvordan opstår imposter-syndromet?

Der findes ikke en enkeltstående grund til, at nogen af os rammes af imposter-syndromet. Når jeg taler med klienter, oplever jeg da også, at der er flere årsager, der har trigget følelsen.

Dog kan roden til syndromet ofte findes i nogle af de følgende årsager:

  • Dine forældre pressede dig og forventede, at du klarede dig godt i skolen
  • Dine forældre sammenlignede dig ofte med andre
  • Dine forældre var overbeskyttende og kontrollerende
  • Dine forældre fortalte dig ofte, at du var født klog
  • Dine forældre kritiserede fejl meget tydeligt

Imposter-syndromet viser sig typisk i gymnasiet eller under en videregående uddannelse, da de fleste oplever, at de på det tidspunkt er nået et punkt i deres udvikling, hvor der skal laves en større indsats for at få succes.

Hvordan kan man modarbejde følelsen?

For nogen kan det lyde som et ”luksusproblem” ikke at føle sig god nok, når man på papiret har succes, men denne problemstilling er meget alvorlig og udfordrende, og kan, som tidligere nævnt, være en medvirkende årsag til alvorlig stress, mistrivsel og sågar depression.

For nogen vil der konstant være en negativ stemme inden i hovedet, der ødelægger hver eneste succes eller lykkelige oplevelse. Det er udmattende og kan ødelægge enhver livsglæde.

Gode råd om imposter-syndromet

I øjeblikket knokler du formentlig derudad for at skjule dine ”mangler”, men du vil opleve, at uanset hvor meget du arbejder, vil følelsen stadig være der. Den bliver sågar værre, for hver gang du ikke lever op til din egen urimelige høje standard, vil du blive bekræftet i, at du ikke er god nok.

Jeg foreslår, at du i stedet prøver på at gøre følgende:

  • Fokuser på fakta
    Træd væk fra følelsen af ikke at være god nok og se på fakta. Fakta vil vise dig, at du klarer dig godt
  • Del dine følelser
    Hvis du ikke stoler nok på fakta, så find nogle mennesker, du stoler på og fortæl dem, hvordan du har det. Deres støtte vil underbygge en mere positiv selvopfattelse hos dig
  • Husk at fejre dine succeser
    Hver gang du fejrer dine resultater og din indsats bliver det lidt nemmere at tro på det positive selvbillede
  • Slip din perfektionisme
    Ingen er perfekte. Du skal ikke sjuske, men ved at sænke barren bare en smule, kommer der mindre benzin på imposter-bålet. Prøv at fokusere mere på fremskridt end på det perfekte mål i horisonten.
  • Del dine fejl
    Når du begynder at tale om dine fejl, vil du opleve, at andre også begynder at fortælle om deres. Målet er, at du indser, at alle begår fejl en gang i mellem, uden det gør dem mindre kompetente
  • Accepter det
    Lad ikke dit imposter-syndrom blive endnu en ting, du slår dig selv i hovedet med. Omfavn syndromet og arbejd på at se dine egne styrker og resultater.

Har du lyst til at få noget professionel hjælp til håndtering af din indre dialog, så du får mere overskud og glæde i dit liv, så kontakt psykoterapeut Jeanette Sander.

Jeanette Sander tilbyder fx stresscoaching, individuel terapi eller familierådgivning og parterapi.