Har du stress? Tjek tegnene.

Har du stress?

Har du stress? Tjek tegnene.

Tegn på stress! Hvordan ved man, at man har stress? Det kan være svært at vurdere, når man står midt i orkanens øje og ser liv, job og familie hvirvle forbi. Måske er der ikke nogen reel grund til bekymring, fordi du sover dårligt eller har svært ved at huske i en periode, men måske er der.

Stress er blevet et elastisk begreb, som bruges i flæng om forskellige belastningsgrader. Jeg definerer stress som en usund over-belastningsreaktion, som oftest har stået på over længere tid. Det er en oplevelse af, at omgivelsernes krav overstiger dine ressourcer og resulterer i forskellige fysiske, psykiske og adfærdsmæssige symptomer. Der kan være store individuelle forskelle og belastningen skal ses både i forhold til medarbejderens arbejds- og privatliv.

Ved langvarig stress kan kroppen reagerer voldsomt, men ofte opdages det for sent, fordi symptomerne kommer snigende.

Typiske tegn på stress er:

 • Du mangler overblik
 • Du føler dig mentalt og følelsesmæssigt drænet
 • Du har svært ved at sove
 • Du glemmer ting, du ikke plejer
 • Du har ofte hoved- eller mavepine
 • Du bekymrer dig og dine tanker løber i ring
 • Du bliver hurtigt irriteret
 • Du løser ikke opgaver effektivt og går i stå
 • Du har ikke lyst til sociale arrangementer, men vil bare gerne have “ro”
 • Dit immunforsvar er ikke som normalt, og du fanger forkølelser og influenza, du ikke plejer.
 • Du spiser mere eller mindre, end du plejer
 • Du har en generel oplevelse af, at “du ikke orker noget”

Hvis du er meget stresset, kan symptomerne også være angst, depression og udbrændthed. Har du så tunge tegn på stress, skal du handle omgående.

Det er først når du genkender stress hos dig selv, at der kan handles på situationen.

Det er ikke altid muligt at ændre vilkår omkring dig, men det er altid muligt at ændre tilgangen til det, du møder. Får du udtrykt det, du ønsker? Kender du sin egen formåen? Sætter du klare grænser? Og får du sagt fra over for det, du ikke vil – eller kan?

Stress er ikke en tilstand, du behøver at leve med, for med de rette tiltag, så kan stress mindskes og give dig energien og livsglæden tilbage.

Et stressforløb hos mig vil typisk se sådan her ud:

 1. Vi afdækker i hvilke situationer, du oplever stress i hverdagen og ser på, hvordan krop, fysik og psyke, reagerer på belastningen.
 2. Vi går efter ”de lavt hængende frugter” til at starte med og fokuserer på, hvor du nemt og hurtigt kan sætte ind i forhold til stress.
 3. Du får konkrete værktøjer til at arbejde med den fysiske/psykisk belastning.
 4. Vi sætter ligeledes fokus på, hvordan du lærer at lytte bedre til sin krop og ser forskellen på at re-agere eller tage omsorgsfuld ansvar for dig selv.
 5. Vi samler op løbende ved at mødes face to face og på Skype.
 6. Forløbet er individuelt. Det bliver sat sammen ud fra, hvor du står, hvordan du har det, og hvad der er muligt for dig ”at tage ind og omsætte”.

Målet er at give dig glæden og overskuddet tilbage !

Føler du dig stresset i hverdagen? Har du mistet glæden og overblikket? Du kan gøre noget ved det. Det hjælper at tale med en professionel, der kan giver dig nye perspektiver og værktøjer.

Kontakt psykoterapeut Jeanette Sander på 5353 5540.

Du kan også skrive til mig her.