Sådan går du på ferie – uden stress!

Ferie uden stress

Sådan går du på ferie – uden stress!

Vi drømmer allesammen om ferie uden stress, men desværre er vi verdensmestre i at gå stressede på ferie. Heldigvis behøver det ikke være sådan. Læs med og få nogle gode råd til at trappe ned inden ferien.

Jeg skal liiiiiige have ordnet det sidste. En hektisk slutning på ugen, før du går på ferie, er velkendt for de fleste. Ferien venter forude, og du vil gerne sikre dig, at alle arbejdsopgaver er løst, inden du holder fri. Måske presser chefen også på og spørger dig, om du nu når dine deadlines? Du sætter tempoet op, for selvfølgelig skal du nå i hus med alle de løse ender inden din ferie. Hvis bare du når det hele, så vil den gode samvittighed følge med, og hjernen vil være ferieklar. Det er desværre bare en illusion. Det som i stedet sker er, at du styrter rundt og stresshormonerne raser i blodet, hvilket gør, at du får svært ved at falde til ro de første dage inde i ferien. Mange ender endda med at begynde ferien med at blive syge.

Informationsstrømmen går ikke på ferie

Det er nødvendigt at indse, at vi lever i en konstant informationsstrøm, som ikke går på ferie eller holder fri. Nogensinde. Du vil derfor aldrig kunne lukke alle opgaver eller nå alting inden en ferie. Så gør dig selv i stedet den tjeneste og få et godt overblik over dit arbejde og få lagt en smart plan for ferien. Inddrag også din familie eller kæreste i det, der er brug for, inden ferien sættes i gang.

Hvis du lægger en god plan, vil du være i stand til at gå på ferie uden stress.

Ferienedtælling

Her er vores bud på, hvad der er vigtigt den sidste uge, inden din ferie starter. Allervigtigst er, at du trapper ned løbende. Holder pauser, får luft og minder dig selv om, at du skal nyde livet lige om lidt, fri for krav og forventninger på egen hånd eller sammen med mennesker du holder af. Brug ugen op til ferien som ferienedtælling ved at gøre ugen særlig for hele familien. Stå lidt før op, lav lidt feriemorgenmad, skab overskud til dagen og om aftenen sæt tid af til at gå en tur, spise en is osv. og snak sammen om de spændende ting i glæder jer til. Vend også hvordan I hjælper hinanden bedst med at komme ned i gear? Er der ting der skal ordnes – lav en liste med, hvem der gør hvad? Pakkeliste, ting der skal med på ferien, vask af tøj, afmelding af abonnementer osv.

Måske bliver det nødvendigt med en dag midt på ugen, hvor I arbejder igennem og kommer sent hjem? Husk altid at krydse din opgaveliste af løbende og får du gode ideer eller nye indfald undervejs i den sidste arbejdsuge, så skriv dem ned.

Her er et bud på en plan:

Mandag

Ryd op og skab et mentalt frirum

Start med at tage kalenderen frem. Lav en liste over de arbejdsopgaver som du skal nå inden ferien. Estimer tidsforbrug, bloker din kalender og vær realistisk.

Tirsdag

Afslut så meget du kan, men glem ikke, at der er også er arbejdstid efter ferien

Onsdag

Afslut så meget du kan, men glem ikke, at der er også er arbejdstid efter ferien

Arbejd igennem, hvis nødvendigt!

Torsdag

Skab overblik.

Skriv en liste over arbejdsopgaver og projekter, som du ikke når og som må ligge til efter ferien.

Marker de arbejdsopgaver, der skal uddelegeres, til hvem og hvornår. Ryd op på dit fysiske skrivebord og din computer. Smid ud og arkiver og få frit udsyn og ro i hjernen. Torsdag bør være din sidste ”almindelige” arbejdsdag, så du ikke hænger på deadlines, der skal nås den allersidste dag.

Fredag

Gear helt ned den sidste arbejdsdag

Husk som det sidste at sætte din mail på autosvar evt. med henvisning til din nærmeste kollega.

Sæt lidt tid af til at sige ”god ferie” til kolleger evt. med et lille glas Reflekter over hvordan du har det? Hvordan gik din plan for ugen? Hvad lykkedes og hvad kan du blive endnu bedre til før næste ferie?

Lørdag

Træk stikket helt! Sluk for mobilen og lad vær med at tjekke emails. Jeg ved godt, at det er en udfordring, men hjernen vil rigtig gerne med på ferie. Ret i stedet din opmærksomhed på spil, en god bog, lege eller andre aktiviteter i naturen.

Måske bliver det i år, at du kan gå på ferie uden stress.

Føler du dig stresset i hverdagen? Har du mistet glæden og overblikket? Det kan hjælpe at tale med en professionel, der kan giver dig nye perspektiver og værktøjer.

Kontakt psykoterapeut Jeanette Sander. Jeanette Sander tilbyder stresscoaching, Walk & Talk og individuel terapi.