Er du en god ven overfor dig selv?

Julestress eller julehygge? Er du en god ven over for dig selv?

Julen står for døren, og vi vil så gerne gøre noget for andre. Men er du egentlig en god ven over for dig selv?

Juletiden er noget helt særligt. Den er forbundet med medmenneskelighed, generøsitet og fokus på ”andre”. Vi pynter op, vi bager, vi inviterer på gløgg og æbleskiver, vi køber julegaver, vi laver juleaftensmad – og tænker på at glæde ”alle de andre”.

Det er en dejlig tanke at være der for ”alle de andre”, og fordrer en særlig evne til at vise omsorg og kærlig opmærksomhed på de mennesker, vi sætter pris på, men det er også utrolig energikrævende, særligt hvis vi ikke har os selv med i ligningen. Husker vi at være venlige over for os selv.

Jeg husker tydeligt min barndoms juleaften: familie fra nær og fjern, et leben af mennesker, snakken, spisning og gaver. Det var en stor aften for mig. Der er dog én ting. der står særligt tydeligt i min erindring, og en ting, jeg som barn altid undrede mig over, nemlig at min mor, efter gæsterne var gået, satte sig ned på en stol, tændte en smøg, pustede tungt ud og så udbrød: ” Åh, nu kan vi endelig hygge os og slappe af”. Jeg forstod ikke, hvad hun mente, for var det ikke det, der havde været hensigten med hele aftenen ?!

Jeg ved godt, at det naturligvis var en anden tid, hvad kønsroller angår, men jeg oplever alligevel, at mange stadig falder i rollen, som den der påtager sig alt for meget ansvar.

Julekuglen drejer rundt og rundt

Jeg møder kvinder, der drøner rundt i december måned, og som udover fuldtidsarbejde, har fået ekstra tryk på hjemmefronten. Der er så mange ekstra ting, der skal nås, at man næsten segner under vægten af “julehyggen.”

Du kender det måske selv. Muskelspændingerne i kroppen tager til. Hovedpiner bliver hyppigere. Søvnen bliver lidt dårligere, og lunten kortere.

Alt imens julekuglen bare drejer rundt og rundt.

Der er kvinder (og mænd), der inderst inde bare skal have julen overstået, fordi alle forventningerne og alle gøremålene skaber et enormt pres. Ingen ønsker at skuffe. Ingen ønsker at “ødelægge” julen – og derfor farer folk rundt som besatte julenisser.

Hvordan bliver vi en bedre ven overfor os selv?

Jeg er næsten sikker på, at du ville råde en god ven, der knoklede rundt i december til at sætte farten ned og finde julefreden frem. Men du gør det formentlig ikke overfor dig selv.

Så spørgsmålet er, hvordan vi formår at værne om egne ressourcer, passe på os selv og samtidig være der for andre? Hvorfor gør vi det ofte til et enten/eller, i stedet for et både/og. Hvad blev der af venligheden overfor dig selv? Er det ikke muligt at nyde, samtidig med at glæde andre?

Det korte svar er, at det hele handler om at reducere tempoet og erkende, at kærlighed ikke handler om ”hvor meget”, men mere om en særlig tilgang til dig selv og et nærvær med andre.

Prøv at stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvad ville det betyde at sætte tempoet ned?
  • Hvad ville der ske, hvis du beslutter dig for at skære ned på nogle af juleaktiviteterne og gøremålene?
  • Hvad ville det betyde, at noget af julemaden ikke bliver lavet fra bunden?
  • Hvad ville det betyde at uddelegere eller hjælpes ad?

Gad vide, om det er dine egne indre forventninger, du er op imod?

Hvad er det vigtigste ved julen?

Prøv at sætte dig ned et øjeblik og spørg så dig selv, hvad der gør julen til en rar tid for dig? Måske er det sågar et spørgsmål, der er værd at stille hele familien, så det kommer frem, hvad alles behov er. Hvordan forholder det sig egentlig og hvad er idyllisering, perfektionisme, ønsketænkning, osv. i dit hoved.

Hvis du skulle være en lige så god ven overfor dig selv, som du er overfor andre. Hvis du skulle vise omsorg for sig selv, så ville du ikke forbruge mere af dig selv, end det er muligt at give. Når du med dine ressourcer og overskud har gang i alt for mange ting og tænker ” det kan jeg da lige gøre” og ”selvfølgelig skal mine børn have det bedste” og ” det er jo jul” og …..og …….og……….

Giv dig selv en julegave, der vil vare hele næste år:

  • Prioritér hårdt (hvad er virkelig vigtigt på jobbet og i privatlivet)
  • Hold pauser
  • Tag styring på din tid på de Sociale Medier
  • Kig op, kig ud og på hinanden.

Mørket og kulden kalder på, at vi kommer hinanden ved. I kan nyde de smukke vinterhimler sammen, gå en tur, spille et fysisk spil, og give jer tid til det allervigtigste I har. Jer selv & hinanden.

Du og dine nærmeste ønskes en rar og fredfyldt jul.

 

Kontakt psykoterapeut Jeanette Sander. Jeanette Sander tilbyder fx stresscoaching, individuel terapi eller familierådgivning og parterapi.