Corona: Sådan kommer parforholdet igennem 2. bølge
Som mange andre har jeg tænkt en del over, hvordan corona-lockdown over tid kommer til at påvirke parforholdet og kærligheden? Da Danmark i første omgang blev lukket ned, var majoriteten af tilbagemeldinger positive. Således kunne man i en artikel i Berlingske Tidende i juni 2020 læse, at næsten alle parforhold havde fået det bedre under corona. I mit netværk oplevede jeg også mange par og familier, der nød, at hverdagen blev mindre stresset, når man ikke skulle styrte ud ad døren om morgenen.
Nu er anden bølge over os, og jeg oplever desværre ikke den samme positivitet som under første bølge. Min oplevelse bakkes op af statistikkerne. Undersøgelser fra HOPE-projektet, som overvåger danskernes holdninger og adfærd under corona-pandemien viser således, at danskerne generelt er mere stressede under vinterens nedlukning, end de var i foråret 2020.
Det påvirker naturligvis også parforholdet og kærligheden.
Hvorfor rammer 2. bølge hårdere?
Som jeg ser det, rammer 2. bølge os hårdere af flere årsager:
- Uvisheden er øget
Under den første bølge var der selvfølgelig også uvished, men de fleste af os havde alligevel en følelse af, at corona-nedlukningen var en engangsoplevelse. Nu ved vi, at vi tog fejl. Anden bølge har ramt os, og den kom nok som lidt af en overraskelse for de fleste af os, og selvom vi ved, at vaccinen er på vej, så tales der også om smitsomme mutationer, og at vaccinen kun har en begrænset periode, den dækker i. Mange er begyndt at frygte, at det aldrig stopper.
- Corona-leden stiger
Vi er ved at være mentalt udmattede. Det er ikke længere særligt sjovt at arbejde hjemme. Mange savner kollagerne, og følelsen af, at det ikke er et valg at blive hjemme, er begyndt at synke ind. Børnefamilierne oplever, at det er blevet sværere at aktivere børnene, der efterhånden er blevet meget corona-trætte af de mange timer foran skærmen. Dertil kommer, at vi ikke kan mødes socialt til hverken hygge eller fester. Ferierejserne sydpå, der for mange er årets højdepunkt, virker også uden for rækkevidde. Begrænsningerne er begyndt at slide på os.
- Virksomhederne kan snart ikke mere. Mister jeg jobbet?
Med få undtagelser har det private erhvervsliv, fx oplevelsesøkonomien og eksporten, taget et hårdt slag til trods for diverse hjælpepakker. Nu er de ramt af anden bølge, og de kan snart ikke blive ved. De fleste af os kender nogen eller arbejder selv i en privat virksomhed, og hvis man ikke allerede har mistet kollegaer, så sker det måske snart. Den form for økonomisk uvished skaber også nervøsitet. Bliver det mig, som mister jobbet næste gang?
Hvordan kommer parforholdet igennem?
Disse forstærkede faktorer spiller sammen med vores mentale bagage, og det påvirker naturligvis også parforholdet. Kærligheden kommer ganske enkelt under pres. Særligt hvis vi kigger ind i en forlængelse af nedlukning og måske en 3. og 4. bølge.
Jeg har derfor formuleret nogle gode råd, der kan hjælpe jer igennem.
- Accepter at situationen er svær
Det lyder enkelt at acceptere, at situationen er svær, men det kræver øvelse. Vi skal finde viljestyrken frem og lytte til sloganet, der hænger rundt på byens plakatsøjler og siger ”hold ud”. Vi skal appellere til det voksne i os selv og den anden part og minde hinanden om, at coronaen har sin tid, og at der kommer en tid efter. Det kan også være relevant at minde os selv om, at der er mennesker i nød, som faktisk ikke har mulighed for at bevæge sig uden for hjemmet og som ingen fremtid har, heller ikke efter corona. Hvis I begge accepterer, at situationen er svær og siger det højt til hinanden, bliver det lettere at rumme, at det kan være hårdt at udholde perioden. Dermed bliver det også nemmere at sænke forventninger til sig selv, hinanden og parforholdet.
- Når irritationen melder sig
Selv om vi gør vores bedste, melder irritationen sig som regel alligevel, når vi er under pres. Når det sker, så prøv dette.
-
- Tag nogle dybe vejrtrækninger helt ned i maven og forestil dig, at du puster den anspændthed ud, du oplever i kroppen. Gentag indtil du genfinder roen i kroppen. Det godt tage lidt tid.
- Mind dig/jer selv om, at situationen er ekstraordinær og udefrakommende – og ikke en, som du/I har skabt.
- Afledning kan være nødvendigt, så det ikke tilspidses. Gå en tur, hør musik med høretelefoner, læs bog/avis osv. gør det som virker bedst for dig – og jer.
- Skab plads til dig selv. Planlæg noget ”personal space”
En af de største udfordringer ved nedlukningen og hjemmearbejdet er, at alle er hjemme samtidig, og det derfor bliver svært at trække sig, når man har brug for det – særligt hvis man ikke har mange kvadratmeter at boltre sig på. En løsning kan være at gå ture eller ”få lov” til at opholde sig alene i fx soveværelset. Det er vigtigt, at det er tilladt at formulere sit behov for at trække sig, uden det oversættes til ”du gider os ikke”.
- Brug naturen
Skab noget dig-tid eller os-tid i naturen. Det er godt for helbredet, både det mentale og det fysiske. Naturens rum åbner op for nye muligheder at være sammen på og giver os anderledes oplevelser (eks. overnatning i shelter, spisning over bål, spændende vandringsture) Den begrænsede mulighed for at rejse har desuden gjort, at vi har genopdaget vores eget land, og det oplever jeg, mange sætter pris på. Tak for det, corona.
- Der er stadig virtuelle livlinjer. Grib dem
Selvom vi frarådes at ses fysisk, er der stadig virtuelle arme, der rækker ud mod jer, både sammen og hver for sig. Grib dem og aftal sociale arrangementer over Zoom, Teams, Facetime, m.v. Brug de digitale muligheder for at interagere så meget I kan, både socialt og på arbejdet. Corona har skabt en værdifuld erkendelsen hos mange af os, at vi er sociale mennesker, der har brug for input og fysisk kontakt ikke kun fra vores partner men fra mange kanter.
- Prøv nye ting sammen
Intet er som det plejer, så derfor giver det mening at finde nye måder at være sammen på. Måske skal I begynde at udvikle en ny fælles interesse, uanset om det er puslespil eller løbeture. Nu har I tiden.
- Læg planer for fremtiden. Revurder jeres prioriteter
Hvor tit har man tid og mulighed for at revurdere sine prioriteter og plads til selvrefleksion? Nu har I den, og jeg opfordrer til, at man laver en ny prioriteringsliste i forhold til, hvad der er vigtigst i livet. Krise betyder faktisk vendepunkt på græsk, og netop pandemien sætter tingene i perspektiv.
- Fokuser på det, som er godt ved corona
Mange par oplever, til trods for den anden bølge, at der stadig er fordele ved at tilbringe meget tid sammen med sin partner. Den østrigske sociolog, Barbara Rothmüller, har således lavet en undersøgelse i foråret, som hun har gentaget i efteråret 2020, der viser, at par, trods et fald ift foråret, stadig nyder den ekstra tid sammen. Oversat til tal, gælder dette for 69% af parrene, mod 74% i foråret. Der er med andre ord gode ting ved corona-lockdown og restriktioner. Snak med din partner om hvilke positive ting, I får øje på, hos jer selv og den anden, i hverdagen under corona, og tal om hvordan I fremadrettet kan implementere nogle af tingene i hverdagen.
Glem ikke hinanden og parforholdet, selvom det kan være en stor udfordring lige nu.
Kontakt psykoterapeut Jeanette Sander. Jeanette Sander tilbyder bl.a. parterapi, Walk & Talk og individuel terapi.